Každý ze střídajících se procesů probíhajících při výrobě vína si žádá jinou teplotu a zároveň zvláštní agregát, který ji dodá. Existuje ale dostupná technologie, která umí mošt a víno jak chladit, tak ohřívat.
Vlastnit dva zdroje, z toho jeden pro vinařskou technologii a druhý pro vytápění budovy, je značně neekonomické, zvláště když každý je využíván pouze z několika málo procent svého potenciálu a to pouze několik měsíců v roce. Po zbytek roku je tato technologie nevyužita.
Moderním kompaktním řešením termických požadavku vinaře jsou chladící jednotky s tepelným čerpadlem. Tato technologická zařízení lze využít nejen při výrobě vína, ale v kombinaci např. s podlahovým vytápěním nebo klasickými či tichými multifunkčními teplovzdušnými radiátory, které topí nebo chladí (fan-coil). Dále je navíc vhodná i jako zdroj tepla pro vytápění, zdroj chladu pro klimatizaci skladových prostor a kanceláří, obytných prostor nebo v případě instalace tepelného výměníku i pro ohřev bazénu (např. u penzionu), případně skleníku. Zařízení plně nahrazuje funkci klimatizace, kotle na plyn či tuhá paliva, ale jeho využití je mnohem variabilnější v kombinaci s technologií řízeného kvašení.